kozepkoritemplomokutja@gmail.com +36 30/446-8383

2024. szeptember 19.

Megnyitotta kapuit a Középkori templomok útja látogatóközpont Csarodán!

Az Árpád-kori templomépítészet egyik legszebb példájaként szokták említeni a csarodai református templomot. Kétségkívül káprázatos műemlék a Csaronda-patak árteréből tűhegyes tornyával kiemelkedő, román-kori templom, amely derűs arcú, bizánci stílusú freskói miatt a mosolygó szentek templomaként vonult be a köztudatba. A templom sajátossága, hogy az épületben rendkívül látványosan és harmonikus egységet alkotva ötvöződik a középkor és a reformáció korának művészeti öröksége.

A csarodai református templom egy ikonikus helyszín a Felső-Tisza-vidéken, talán a legismertebb műemlék a régióban, amelyet szinte minden térségbe érkező látogató felkeres. Az érdekessége ennek a vidéknek, hogy ilyen izgalmas, látványos, szinte vibráló templom nem csak Csarodán található. A Felső-Tisza-vidék a középkori templomok földje, ahol kis földrajzi területen hihetetlen magas arányban maradtak fent középkori templomok, amelyek néhány kivételtől eltekintve református közösségek használatában áll. Ennek a páratlan örökségnek a bemutatására jött létre a Középkori templomok útja, amelynek több, mint hatvan állomása van, amelyek közül kétségkívül a leglátványosabb Csaroda. Éppen a fenti okok miatt épült meg a templom közelében egy funkcióvesztett, felhagyott régi egyházi iskolaépület átalakításával Csarodára a Középkori templomok útja látogatóközpont, melynek célja, hogy bemutassa a Felső-Tisza-vidék páratlan egyházi örökséget és ráirányítsa a látogatók figyelmét ezekre a nagyon látványos és értékes műemlékekre. A látogatóközpontot a Tiszántúli Református Egyházkerület alakította ki, mintegy 75 millió forintból. A Középkori templomok útja látogatóközpontban megérthetjük azokat a művészettörténeti összefüggéseket, analógiákat, amelyek annyira egyedivé teszik ennek a térségnek az egyházi örökségét és amely alapján kijelenthetjük, hogy a Felső-Tisza-vidék egy egységes művészetföldrajzi régió. A látogatók itt juthatnak hozzá, ahhoz a tudáshoz, háttérismerethez, információhoz, amely segítheti őket, ennek a varázslatos vidéknek felfedezése során. Az épületben egy nagyobb csoportok befogadására alkalmas vetítőterem került kialakításra, ahol nyolc perces filmet mutatnak be a régió középkori és reformáció kori egyházi örökségéről. A kiállítóteremben részletesen bemutatkozik a 20 talán leglátványosabb temploma e vidéknek, valamint tablók segítik ismerhetjük meg térben és időben a fontosabb műrészleteket (falképeket, kazettás mennyezeteket, fa harangtornyokat, több százéves berendezéseket), azok egyediségét.  A kiállításból megtudhatjuk mi az a beregi vagy nyírségi templomcsalád és megkaphatjuk a választ, hogy miért is maradhatott fent ennyi középkori templom itt a folyók birodalmában. A látogatóközpont átadására 2024. szeptember 17-én került sor, amelyen részt vett Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Dr. Koncz Imre a Szabolcs-Beregi egyházmegye esperese és Dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő.

 


Fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket!

Ezen a honlapon egy csodálatos világ fog eléd tárulni, amely ismeretlenségével, bájával, hangulatos kis falvaiban megbúvó műemlékeivel, rejtőzködő kincseivel mindenkit rabul ejt. Ismerd meg örökséghelyszíneit, indulj el örökségtúráin és fedezd fel a Felső-Tisza-vidéket.